Welcome to the Homepage of Dejan Vinković   

Dejan Vinković

Science and Society Synergy Institute
Bana Jospia Jelacica 22B
40000 Cakovec, Croatia
e-mail: dejan_at_iszd.hr
Mind Exercises
A Course on Science Communication
Kolegij iz znanstvene komunikacije

In the fall of 2009 I was organizing a course on science communication at the Physics Department, University of Split. This was the first time ever that such a course was offered as a part of the natural science curriculum at a Croatian university. What was even stranger is the way how the course was organized. It consisted of several workshops for participating students where they learned how to write news articles for newspapers, how to give a short public presentation in front of TV cameras, how to organize a press conference and they were given a chance to talk to members of the Croatian parliament.
The workshops were given by professional journalists and a PR expert. Also, students visited a major TV station and spent an afternoon in the Croatian parliament where they presented their ideas and suggestions to a dozen of the members of the parliament.

Split-Zagreb, jesen 2009

Tokom jeseni 2009. imao sam priliku organizirati kolegij iz znanstvene komunikacije na Odjelu za fiziku PMF-a u Splitu za diplomske studente fizike. Radi se o svojevrsnom presedanu, buduci da ovakav tip i format kolegija do sada nije ponudio niti jedan studij prirodnih znanosti u Hrvatskoj. Studenti su imali priliku nauciti neke od osnovnih elemenata komunikacije s medijima, javnoscu, ali i opcenito o tome zasto je to vazno u njihovoj buducoj karijeri. U sklopu kolegija odrzano je nekoliko radionica koje su vodili profesionalni novinari i PR strucnjak, a studenti su i posjetili RTL televiziju, ali i Sabor gdje su imali priliku prezentirati svoje ideje i prijedloge grupi zastupnika u Saboru.

Prvu radionicu odrzao je Hrvoje Krešić, novinar Novog Lista. Studenti su mogli nauciti kako zapravo funkcioniraju novine i kako nastaju vijesti, a onda su kroz vjezbu ucili kako napisati dopis koji se salje novinarima povodom nekog dogadjaja.

Iduci radionicu vodio je Krešimir Macan, PR strucnjak. Studente je upoznao s konceptima PR profesije i odnosima s javnoscu, te koju ulogu mogu igrati u popularizaciji znanosti. Zatim su studenti pred njim uvjezbavali svoje nastupe za Sabor, kojeg su posjetili tjedan dana kasnije.

example example example example
Krešimir Macan tokom radionice o PR-u i vjezbi studentskih nastupa

Dan nakon toga odrzan je i okrugli stol na temu popularizacije znanosti kojeg je organizirala kolegica s Odjela, Željka Fuchs. Sudjelovali su Davor Bernardić (saborski zastupnik, SDP), Krešimir Macan (PR strucnjak, Manjgura), Maja Vađić (novinarka, HRT), Dejan Vinković (docent, PMF-Split), Bojan Žagrović (znanstvenik, MedILS), a moderator je bila Željka Fuchs (docent, PMF-Split)
Citav dogadjaj mozete pogledati OVDJE.

Uslijedio je posjet Saboru. Domacin nam je bila zastupnica Marija Lugarić, koja se uistinu potrudila da nam organizira ugodno i korisno popodne provedeno u Saboru. Nakon uvodnog razgledavanja Sabora i rucka, sjeli smo za stol zajedno s sarolikom grupom zastupnika kojima su studenti iznjeli svoja kratka izlaganja i prijedloge. Vijest o tome moze se naci i na web-stranicama Sabora. Svaki student imao je za zadatak odabratu neku konkretnu temu koja im je vazna po studentski ili buduci profesionalni zivot, te u samo nekoliko minuta objasne sto je problem i ponude neke konkrente prijedloge koje bi zastupnici mogli sprovesti svojim radom.

example example example
example example example
example example
Posjet Saboru

Okupljanje ispred Sabora i ulazak...

Razgledavanje Sabora...

Student Ivica Crljenica govori na temu poticanja popularizacije znanosti.

Student Ivan Novosel govori na temu novog Pravilnika o ocjenjivanju (rad u suradnji sa studenticom Antonijom Miletic)

Studentica Josipa Delic govori na temu zaposljavanja nakon preddiplommskog studija fizike-matematike (rad u suradnji sa studentom Marinom Vojkovicem)

Studentice Katarina Vlasic i Zeljka Barun govore na temu normi nastavnika fizike

Student Mario Novkovic govori na temu rada mladih znanstvenika - novaka (rad u suradnji sa studentom Markom Kovacem)

Studenti Mislav Balokovic, Luci Karbonini i Marin Treselj obradili su temu medjunarodne studentske mobilnosti, koju su prezentirali Mislav i Luci.

Iduc dan proveden je u posjeti televiziji RTL. Domacin nam je bila urednica Slađana Lučić, koja je uz pomoc kolegice Ane Bulić odradila i radionicu kako nastupati pred TV kamerama prilikom konferencije za novinare.

example example example
example example example
example example example
example example
Posjet RTL-u i radionica o nastupanju pred TV kamerama

Ivan Novosel na radionici o nastupu pred TV novinarima.