Welcome to the Homepage of Dejan Vinković   

Dejan Vinković

Science and Society Synergy Institute
Bana Jospia Jelacica 22B
40000 Cakovec, Croatia
e-mail: dejan_at_iszd.hr
Mind Exercises

Zagreb, 10.10.2014.
Šarlatanstvo u Tehnickom muzeju

Danas sam dobio poziv od strane viseg kustosa u Tehnickom muzeju, Renata Filipina, da sudjelujem na panel diskusiji o Tesli u Tehnickom muzeju u sklopu manifestacije Dani Nikole Tesle.
Poziv je dostupan OVDJE

Buduci da se radi o pseudoznanstvenim gluparijama najgore vrste, poslao sam odgovor koji kopiram ovdje i stavljam ga javno na svoj homepage jer se radi o javnoj ustanovi u vlasnistvu Grada Zagreba, te samim time javnost ima pravo znati da muzej ne sititi interese gradjana, nego de vec godinama kroz rad kustosa Filipina promovira neznanje i sarlatanstvo. Konkretno, kustos Filipin je jos 2011 organizirao slicnu pseudoznanstvenu manifestaciju o Tesli i iako se o tome i javno govorilo ( T-portal, 2.2.2011), Tehnicki muzej i dalje nastavlja istu praksu. Uz to, suradjuje s udrugom koja promovira pseudoznanost pod krinkom brige za ostavstinu Nikole Tesle, o cemu sam i javno reagirao kada je rad te udruge podrzao i predsijednik Josipovic.

Stoga smatram da bi kustos morao dobiti otkaz, te da Grad Zagreb mora napraviti ozbiljnu analizu rada tog izuzetno vaznog muzeja, jer ostaje nejasno kako vodeci ljudi muzeja dopustaju takvu praksu. A akademska zajednica bi morala jednom konacno pokazati neku elementarnu odgovornosti i snazno reagirati da se ovakvoj praksi koja se siri kroz sve pore drustva konacno stane na kraj!

Slijedi moje pismo kustosu Filipinu:


Postovani gosp. Filipin,

hvala na pozivu, ali ja nikako ne mogu prihvatiti ovu ponudu, buduci da sam sokiran cinjenicom da u Tehnickom muzeju, koji bi trebao biti jedna od perjanica promocije znanosti i tehnologije, Vi promovirate pseudoznanstvene sarlatanije u suradnji sa sarlatanskom udrugom "Nikola Tesla - genij za buducnost". O stetnosti takvog trenda promoviranja pseudoznanosti, kao i o sarlataniji te konkretne udruge govorio sam i javno:
http://www.tportal.hr/scitech/znanost/274831/Zasto-je-Josipovic-podrzao-sarlatansku-proslavu-Teslina-rodendana.html
medjutim, vidim da od takvih upozorenja malo koristi tako dugo dok u muzejima poput Tehnickog muzeja rade osobe poput Vas koje nisu sposobne razluciti znanost od pseudoznanosti. Buduci da je muzej u javnom vlasnistvu Grada Zagreba, smatram da je od javnog interesa da i Grad Zagreb intervenira i zatrazi od Tehnickog muzeja da se osobama poput Vas dodjeli otkaz zbog nestrucnosti i narusavanja ugleda muzeja.

Ova tribina je uvreda za Teslina znanstvena postignnuca i za njegovu ostavstinu! I naprosto nema opravdanja za Vasu nestrucnost, buduci da Vam ovo nije prvi takav izlet u pseudoznanost kada je u pitanju manifestacija Dani Nikole Tesle.

izv.prof.dr.sc. Dejan Vinkovic