Welcome to the Homepage of Dejan Vinković   

Dejan Vinković

Science and Society Synergy Institute
Bana Jospia Jelacica 22B
40000 Cakovec, Croatia
e-mail: dejan_at_iszd.hr
Mind Exercises
A Course on Science Communication (Spring 2012)
Kolegij iz znanstvene komunikacije (proljece 2012)

See also / vidi takodjer:
A Course on Science Communication: Spring 2011
Kolegij iz znanstvene komunikacije: proljece 2011

A Course on Science Communication: Fall 2009
Kolegij iz znanstvene komunikacije: jesen 2009

U proljece 2012 ponovo je organiziran je kolegij iz znanstvene komunikacije za studente fizike. Nakon odlaska u Sabor predprosle godine i natjecanja na FameLab-u prosle godine, ove godine tema vodilja bila je komunikacija s potencijalnim investitorima u startup. Naime, studenti se tokom svoje karijere mogu susresti sa situacijom gdje ce krenuti u poduzetnicke vode s nekom svojom startup tvrtkom. Za ocekivati je da ce to ujedno biti i neka vrsta high-tech startupa. Problem s kojim ce se tada susresti je kako prezentirati svoju ideju ulagacima u rane faze razvoja poduzetnickih projekata. U tome nam je pomogla i udruga CRANE (Croatian Business Angels Network) koja okuplja privatne investitore zainteresiranih za ulaganja u proizvodne i inovativne tvrtke u vrlo ranom stadiju razvoja.

Kolegij je zapoceo knjigom "The Hands-On Guide for Science Communicators" od Larsa Lindberga Christensena. Zatim je Leandra Vranješ Markić, voditeljica Ureda za transfer tehnologije pri Sveucilistu u Splitu odrzala par seminara o tome kako se od ideje dolazi do trzista, sto je bila priprema za finale kolegija u kojem su studenti morali osmisliti prezentaciju vlastitog poduzetnickog projekta.

example example
Leandra Vranješ Markić

Novinarsku radionicu ove godine odrzao je Nenad Jarić Dauenhauer, znanstveni novinar i urednik znanstvene rubrike na tportal.hr. Studenti su tako imali prilike okusati se u pisanju teksta za news portal, a o tome kako se uredjue takva vrsta medija mogli su cuti i od glavnog urednika tportal-a Nevena Barkovića.

example example example
Nenad Jarić Dauenhauer

Finale kolegija bilo je gostovanje Saše Cvetojevića i Berislava Lopca koji su studentima ukratko opisali kako funkcionira svijet poduzetnistva i koje su razlike izmedju svijeta privatnog biznisa i akademskog okruzenja. Studenti su nakon toga prezentirali svoje poduzetnicke ideje, a Berislav i Saša su im davali savjete kako unaprijediti takve nastupe. Treba napomenuti da je jedan student uspio dobiti i pocetno ulaganje u svoj projekt (cestitke Tomislavu Donḋiviću i hvala Saši! :-)

Video snimke uvodnih predavanja Berislava i Saše su korisna za pogledati svim studentima, ali i svima onima koji zele uploviti u vode vlastitog startup-a!

VIDEO: BERISLAV LOPAC
VIDEO: SAŠA CVETOJEVIĆ

example example example
Berislav Lopac i Saša Cvetojević