Welcome to the Homepage of Dejan Vinković   

Dejan Vinković

Science and Society Synergy Institute
Bana Jospia Jelacica 22B
40000 Cakovec, Croatia
e-mail: dejan_at_iszd.hr
Mind Exercises

Cakovec, 20.06.2013.
Strategija Medjimurskog veleucilista u Cakovecu - kopija strategije Veleucilista u Rijeci!!!

Vas koje zanima Medjimursko veleuciliste u Cakovcu (MEV) - jeste li se ikada zapitali zasto na web stranicama Veleucilista ne mozete naci kompletan dokument Strategije veleucilista, nego samo jedan paragraf opcenite price o tome da strategija postoji? Mozda ce vam biti jasnije nakon ove kratke price.

Sredinom prosle godine postavio sam osobno to pitanje dekanici Nevenki Breslauer, u njezinom uredu na MEV-u. Dobio sam odgovor, vjerovali ili ne, da se ne daje javno na uvid putem web stranica ili na uvid na upit jer to na MEV-u tretiraju kao poslovnu tajnu!!! Nakon toga uslijedio je zanimljiv razgovor.

Prvo pitanje bilo mi je ZASTO? Uz puno vrludanja, iznjela je i tvrdnju kako se tako cuvaju od toga da druga veleucilista im ne kopiraju taj dokument, jer, eto, zivimo u takvoj zemlji gdje se takve ruzne stvari rade. Taj odogovor mi nije imao smisla, jer taj tko kopira radi sam sebi stetu jer ima strategiju neprimjenjivu na njihov lokalni karakter ustanove, a uz to, MEV je duzan kao javna ustanova dati javnosti na uvid svoju strategiju. Pa je uslijedilo pitanje sto ako dokument zatrazim preko Zakona o pravu na pristup informacijama, buduci da se radi o javnoj ustanovi kod koje je strategija javni dokument. Odgovor je opet bio vrlo zanimljiv - da se onda strategija daje na uvid u tom uredu, ali ne smije se kopirati ili iznositi van. Pa sam je morao podsjetiti da Zakon bas i ne funkcionira tako, nego da ta osoba ima pravo raspolagati tim dokumentom i javno ga iznositi (vidi Clanak 9 Zakona).

Ukratko, na kraju sam ipak dobio kopiju strategije. I tu dolazmo do najzanimljivijeg detalja. Kopkala me ona tvrdnja o kopiranju strategija, pa sam ubacio u google jedan pargraf iz strategije. I BAM!!! Ispada da je STRATEGIJA MEDJIMURSKOG VELEUCILISTA KOPIJA STRATEGIJE VELEUCILISTA U RIJECI!!!

Evo ovdje strategija MEV-a: PDF
A ovdje je strategija VelRi-a: PDF

Tu sada ide citav niz pitanja.
Tko je pisao strategiju tako da je kopirao tudje autorsko djelo?
Tvrdnja koju mi je iznjela dekanica, da su u izradu strategije bili ukljuceni zaposlenici i studenti, ne moze biti tocna, jer onda ne bi doslo do copy-paste metode, nego bi ljudi predlagali svoj tekst. Znaci li to da strategija nije donosena prema zahtjevima koje je postavio MZOS?
Sto je radilo Upravno vijece da je takav dokument prihvatilo?
Na koji nacin se razvija Veleuciliste ako je temeljni dokument po kojem bi trebali raditi kopija dokumenta napisanog za veleuciliste koje djeluje u potpuno drugacijem okruzenju - i gospodarskom i drustvenom i razvojnom (Veleuciliste u Rijeci ima preko 60 zaposlenih nastavnika i preko 80 vanjskih suradnika, MEV ima trenutno 15 zaposlenih i 30 vanjskih!!!)?