Welcome to the Homepage of Dejan Vinković   

Dejan Vinković

Science and Society Synergy Institute
Bana Jospia Jelacica 22B
40000 Cakovec, Croatia
e-mail: dejan_at_iszd.hr
Mind Exercises

Čakovec, 22.04.2014.
Nadopustivo loš prijedlog pravilnika o darovitima, kao i ponašanje AZOO-a

MZOS i AZOO u poslijednje provode sve snazniju kampanju da se postojeci sustav natjecanja ucenika proglasi istovjetnim radu s "darovitom" djecom, te da se potisnu na marginu svi drugi oblici rada, pa cak i kada bi to pomoglo djeci da postignu bolji uspjeh na natjecanjima.

Za pocetak potrebno je shvatiti kako je trenutni sustav natjecanja u prirodnim znanostima (ali i u nekim drugim disciplinama takodjer) prvenstveno fokusiran na rjesavanje testova (zadataka), sto se nikako u danasnje vrijeme ne moze smatrati naboljim pristupom ucenju prirodnih znanosti. Prakticni radovi ucenika sramotno su marginalizirani, sto je u debelom raskoraku s izjavama Ministra kako nam je vazno poticati prakticna znanja ucenika. O svemu tome sam pisao jos prije 4 i pol godine u svojim preporukama AZOO-u, ali u medjuvremenu su stvari postale samo jos gore.

Nedavno pak je sve uslo u domenu totalne bizarnosti, gdje nije jasno kako itko s imalo dodira s obrazovanjem mogao "izroditi" ovakve odluke i prijedloge:
- AZOO je u pravilima za drzavno natjecanje radova iz biologije uveo suludo pravilo da se ucenicima zabranjuje prezentiranje svojih radova na bilo kakvoj smotri prije nego li se rad prezentira na drzavnom natjecanju! (link na AZOO, link na kopiju dokumenta): "Na Drzavno natjecanje mogu biti prijavljeni i pozvani iskljucivo istrazivacki radovi koji nisu ranije bili predstavljeni na nekoj drugoj smotri ili natjecanju prirodoslovnog sadrzaja"
- na javnu raspravu MZOS je stavio prijedlog pravilnika o darovitim ucenicima (link na MZOS, link na kopiju nacrta pravilnika), koji je sramota za MZOS sto se uopce stavio na javnu raspravu! Uz to, pravilnik ne samo da je lose napisan, nego je direktan pokusaj da se postojeci sustav natjecanja proglasi oblikom rada s darovitima, iako natjecanja NISU isto sto i rad s darovitima!

Zanimljivo je primjetiti kako je:
- odluka AZOO-a o zabrani djeci da svoje radove prezentiraju na drugim smotrama direktna reakcija na Smotru istrazivackih radova ucenika Medjimurja prosle godine (u njezinom organiziranju sam i ja sudjelovao), buduci da su na drzavnom natjecanju sudionici iz Medjimurja dozivljavali neugodnosti jer ih se napadalo sto su svoje radove izlozili na toj smotri prije drzavnog natjecanja! Ono sto je u pozadini uistinu "zaboljelo" AZOO je to da je ta mala lokalna smotra imala ozbiljniji pristup recenziji i prezentaciji radova ucenika. Uostalom, odakle AZOO-u pravo da zabranjuje nekome pripremu ucenika za drzavno natjecanje! Tada im je bilo najvaljeno da ce zbog njih biti uvedena ta zabrana! Suorganizator smotre bila je Medjimurska zupanija, a uz to u prirodnim znanostima je normalno da se istrazivanja prezentiraju na raznim konferencijama (ako se bas "igramo" kopiranja strucnog sustava znanosti)! Smotra se stoga ove godine odrzava 24. svibnja, nakon sto zavrse sva drzavna natjecanja, ali ovaj puta je otvorena ucenicima iz svih dijelova Hrvatske.
- opsirniji i detaljniji prijedlog pravilnika o darovitima je vec postojao, ali ga je nova "garnitura" u MZOS-u bacila u smece i napravila svoj novi prijedlog. O tome koji su sve prigovori na taj prijedlog pravilnika mozete pronaci u mojem doprinosu javnoj raspravi, koju sam poslao u ime nekoliko institucija.

Sve zajedno ne daje nadu da ce se u Hrvatskoj konacno poceti uspostavljati sustav podrske motiviranim, talentiranim i darovitim ucenicima, buduci da niti MZOS niti AZOO ocito ne razumiju razliku izmedju ta tri pojma i da treba poticati sve te tri kategorije. Ali zato cemo se naslusati jos mnostva ispraznih izjava o vaznosti te teme, kao i jadikovki o tome kako su nasi ucenici medju najgorima u svijetu u rjesavanju prakticnih zadataka.