Welcome to the Homepage of Dejan Vinković   

Dejan Vinković

Science and Society Synergy Institute
Bana Jospia Jelacica 22B
40000 Cakovec, Croatia
e-mail: dejan_at_iszd.hr
Mind Exercises

Zadnja promjena: 18.07.2013.
Dodatak: 20.09.2013. Moj odgovor MZOS-u na njihovo misljenje (PDF)
Dodatak: 18.09.2013. Odgovor MZOS-a na moju zalbu i prigovore (PDF)
Dodatak: 02.08.2013. Odgovor Ministarstva uprave (PDF)


Netransparentnost u MZOS-om dodjeljivanju potpora programima u podrucju popularizacije znanosti u 2013. godini

NAPOMENA (19.7.2013.): Ministrova reakcija na slican prigovor od kolega ciji program je isto bio apsurdno recenziran i moj odgovor njemu: dostupno na facebooku.

19. ozujka 2013. MZOS je objavio Javni poziv za financijske potpore programima u podrucju popularizacije znanosti u 2013. godini (link, PDF).

Na natjecaj je prijavljen i program naslova "Smora istrazivacko-inovacijskih radova ucenika - znanstveni laboratoriji za ucenike" kojem sam voditelj. Program je prijavila udruga Medjimurski TI cluster, a surgoanizatori su Medjimurska zupanija, Regionalna razvojna agencija Medjimurje - REDEA, Tehnolosko-inovacijski centar Medjimurje, Medjimurska priroda - Javna ustanova za zastitu prirode, Mediteranski institut za istrazivanje zivota, Drustvo za edukaciju van okvira, Klub samoborskih studenata, i Institut sinergije znanosti i drustva.

Predlozeni program je nastavak projekta smotre koji smo odrzali upravo zahvaljujuci i sredstvima MZOS-a dobivenih kroz prethodni (prvi) takav natjecaj. Ovaj puta se smotra planira zahvaljujuci sredstvima dobivenim kroz Google RISE nagradu prosiriti na citavu Hrvatsku. Kako je na smotri bilo ove godine mozete vidjeti na ovom videu, a uskoro ce se pojaviti online i kompletan sadrzaj radnji i snimke izlaganja ucenika.
Prijedlog programa kojeg smo sada predstavili MZOS-u dostupan je OVDJE (PDF) (prilozena struktura budzeta: OVDJE).

5. srpnja 2013. dobivamo obavijest emailom na nam program nijeprihvacen za financiranje i da imamo 15 dana za prigovor. Javna obavijest o rezultatima je OVDJE (NAPOMENA: originalna verzija nije imala obznanjen broj od 71 prijavljenog rada - to se pojavilo tek nakon mojeg upozorenja MZOS-u - vidi kronologiju prepiske s MZOS-om ispod).

Uvidom u popis dobitnika sredstava ostao sam zbunjen - kako to da je 31 program ispao bolji od nas? U cemu smo pogrijesili? I kako je moguce da program koji trazi gotovo 300.000,00kn, a dobije 10 puta manje, stoji na samom vrhu rang liste programa? I kako da se uopce zalimo na rezultate kada nismo dobili nikakvu recenziju na uvid iz koje bi mogli znati zasto nam sredstva nisu odobrena? I gdje je popis svih prijavljenih na natjecaj?

I tu krece prica o tome kako MZOS prikriva podatke o samim recenzijama i o prijavljenim programima, kako je "recenzija" provedena toliko lose da su navedene cinjenicno netocne tvrdnje o nasem programu, kako se ignorira mogucnost prigovora na rezultate javnog poziva, i kako se oduzimaju bodovi programima koji su trazili od MZOS-a manje od 50% ukupno potrebnih sredstava (sto je situacija upravo s nasim projektom). Uslijedila je prepiska s MZOS-om (tocnije, s vrlo uljudnom djelatnicom MZOS-a, kojoj ovim putem zahvaljujem na strpljivosti), gdje je kopiju svih emailova primao i Sasa Zelenika, pomocnik ministra, ujedno i potpisnik konacne odluke o financiranju odobrenih programa. O svemu sam ulozio i prituzbu Ministarstvu uprave (vidi ispod) i zatrazio da se ocituju o mogucim neregularnostima.

Ukoliko ste prijavili program na ovaj natjecaj, IMATE PRAVO dobiti na uvid emailom recenziju svojeg programa, kako bi mogli se eventualno zaliti na odluku MZOS-a
Isto tako, imate pravo traziti od Ministarstva uprave (online obrazac) da se ocituje o regularnosti natjecaja u kojem su konacni rezultati objavljeni PRIJE isteka roka za prigovore!

Za uvid u kvalitetu evaluacije, pogledajte nas prigovor MZOS-u, a za detalje o slapavosti u izvodjenju natjecaja pogledajte moju prituzbu Ministarstvu uprave.

Ovdje sljedi detaljna kronologija i konkretni dokumenti:
a) Pravila javnog poziva (clanci 17.-19.)
b) Odluka (konacna) o novcanoj potpori odobrenim programima
c) Emailovi koje sam razmjenio s MZOS-om (zadnja promjena: 18.7.2013.)
d) Popis svih prijavljenih programa (dana 18.7.2013. jos uvijek nedostupno preko weba MZOS-a)
e) Obrazac evaluacije naseg programa
f) Prigovor MZOS-u na recenzju naseg programa
g) Prituzba Ministarstvu uprave
h) Odgovor Ministarstva uprave (2.8.2013.)
i) Odgovor (misljenje) MZOS (18.9.2013.)
j) Moj odgovor na misljenje MZOS-a (20.9.2013.)