Welcome to the Homepage of Dejan Vinković   

Dejan Vinković

Science and Society Synergy Institute
Bana Jospia Jelacica 22B
40000 Cakovec, Croatia
e-mail: dejan_at_iszd.hr
Mind Exercises

DODATAK Zagreb, 09.04.2015.
Rezultati javne rasprave o Sveucilistu sjever

MZOS je objavio rezultate javne rasprave: LINK.
Moj prigovori nisu prihvaceni i obrazlozenje se moze procitati ovdje: LINK.
Ukratko, u potpunosti su ignorirani svi podaci i argumenti koje sam iznio. Argument MZOS-a o broju visokoobrazovnaih u dobnoj skupini 30-34 je promasen buduci da sam pokazao kao taj udio raste i bez ulupavanja novaca u Sveuciliste sjever, i iako sam pokazao kako je citava ideja suportna nacelima te Strategije. Ispada da je ovo bila javna rasrpava o tome spominje li se u Strategiji obrazovanja dobna skupina 30-34. Ovakve bizarne javne rasprave samo su pokazatelj nemoralnog trosenja javnih sredstava, a cinjenica da su se i tokom ove javne rasprave ignorirale primjedbe o prijavama DORH-u daje naslutiti i da u pozadini postoje i puno dublji razlozi ovakovog ponasanja MZOS-a i Vlade RH.
Nije zgorega u toj tabeli rezultata javne rasprave pogledati i tko je sve pruzio podrsku ovakvoj devastaciji visokog obrazovanja.


Zagreb, 27.02.2015.
Doprinos javnoj raspravi o Sveucilistu sjever

Vlada RH odlucila je preuzeti financiranje Sveucilista sjever. Prije toga mora prebaciti osnivacka prava s lokalnih vlasnika (tvrtke u vlasnistvu gradova Varazdin i Koprivnica) na drzavu.
U sklopu toga pokrenuta je i javna rasprava o tom potezu prebacivanja osnivackih prava. Iako je jasno da se radi o kozmetickoj javnoj debati, svejedno sam poslao danas svoje prigovore. Ukratko smatram da:

Prijedlog prijenosa vlasnickih prava nad Sveucilistem sjever na Republiku Hrvatsku treba se odbiti jer je:
- netocna polazna tvrdnja kako SZ hrvatska treba dodatne resurse za povecanje broja visokoobrazovanih
- u suprotnosti je sa Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije
- neuskladjena sa stvarnim potrebama drustva i trzista rada
- Sveuciliste sjever optereceno s nekoliko prijava DORH-u oko neregularnosti tokom pokretanja i osnivanja sveucilista, kadroviranja i financiranja

kompletan tekst dostupan je: OVDJE